Ribs grill with beer and herbs. On a wooden table.

Piwo to nie tylko napój dobry na upalne dni, gdy doskwiera nam pragnienie czy niezbędny element każdej udanej imprezy. Walory smakowe piwa doceniają również wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia. Może ono stanowić składnik marynaty, którą zaprawimy mięso na szaszłyki albo na grilla. Idealnie sprawdzi się również wtedy, gdy przyrządzamy żeberka.
Dobrym dodatkiem do tak przygotowanych żeberek będzie też odrobina sosu sojowego i mielona papryka, zarówno słodka, jak i ostra.
Żeberka to także dobre źródło witamin oraz minerałów takich jak sód, fosfor, potas, żelazo i wapń. Świetnie sprawdzą się w roli dania głównego, można je też przyrządzić na rozmaite sposoby – wersja z piwem to tylko jeden z wielu przepisów.

Składniki

Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne takie składniki: kilogram żeberek, ćwierć szklanki mąki, dwie łyżki oleju, dwa ząbki czosnku, pół cebuli, jedna trzecia pora, 330 ml piwa, łyżka sosu sojowego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, jedna trzecia łyżeczki mielonej ostrej papryki, odrobina cukru, dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, sól i pieprz.

Przepis

Zaczynamy od pokrojenia żeberek w kawałki (zostawiamy jedną lub dwie kostki). Oprószamy je solą i pieprzem, obtaczamy w mące.
Do szerokiego garnka ustawionego na średnim ogniu wlewamy półtorej łyżki oleju i rozprowadzamy go po całym dnie. Wkładamy żeberka i rumienimy przez osiem minut, w międzyczasie raz obracając. Wyjmujemy i odstawiamy na talerz. Wlewamy do garnka pozostałe pół łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy przez trzy minuty, co chwilę mieszając. Po tym czasie dorzucamy pokrojonego pora i starty czosnek, całość podsmażamy przez chwilę. Żeberka wkładamy ponownie do garnka, zwiększamy ogień i wlewamy piwo, jednak robimy to stopniowo. Dodajemy sos sojowy, obie mielone papryki i cukier. Dalej gotujemy pod przykryciem i na małym ogniu przez półtorej godziny. Mięso powinno być miękkie i odchodzić od kości. Na koniec posyp przez sitko mąką ziemniaczaną, wymieszaj i całość zagotuj. Smacznego!