Przepis na przepysznego i bardzo zdrowego wegetariańskiego cheeseburgera

Wegetarianizm i burger to dwa słowa, które zazwyczaj nie idą ze sobą w parze. Czasem możemy się pokusić o zestawienie tych wyrazów w kuchni – przepis na wegetariańskiego burgera z dodatkowym serem.

Jak zrobić smacznego wegetariańskiego cheeseburgera?

Warto zaznaczyć, że wegetariańskie jedzenie wpływa korzystnie na nasz organizm – dowiedz się dlaczego warto postawić na wegetarianizm i już dziś pozbądź się mięsa ze swojej diety. Wracając do naszych wegeburgerów. Poniżej wszystkie składniki potrzebne do tego przepysznego dania.

Do przygotowania tego cheeseburger potrzebne nam będą następujące składniki

  • 2 średnie czerwone cebule,
  • 5 łyżek oleju,
  • 4 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 200 g konfitury z owoców dzikiej róży,
  • puszka (425 ml) czerwonej fasoli,
  • puszka (212 ml) ciecierzycy,
  • 1/2 pęczka dymki,
  • 2 marchewki (115 g),
  • 55 g pełnoziarnistych płatków owsianych,
  • 1 średnie jajko (M),
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 4 plastry (po około 20 g) żółtego sera (na przykład raclette),
  • 4 bułki do burgerów (z sezamem),
  • serce sałaty rzymskiej,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 mały ogórek sałatkowy,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny.

Przygotowanie wegetariańskiego cheeseburger

Cebule obierzmy i pokrójmy w drobną kostkę. Znów w garnku rozgrzejmy 2 łyżki oleju, podsmażmy na nim cebulę, rozprowadźmy octem i nieco wygotujmy płyn. Dodajmy konfiturę z dzikiej róży, zagotujmy i przyprawmy chutney solą i mielonym pieprzem czarnym. Czerwoną fasolę i ciecierzycę odcedźmy, opłuczmy i osączmy. Dokładnie rozgniećmy tłuczkiem do ziemniaków.

Dymki umyjmy, oczyśćmy i pokrójmy w cienkie krążki. Marchewki obierzmy i zetrzyjmy na tarce jarzynowej. Zagniećmy dymki z marchewką, fasolą i ciecierzycą, dodajmy jajko i mąkę, wszystko jeszcze raz zagniećmy. Przyprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym. Uformujmy z masy 4 kotlety. Na dużej patelni rozgrzejmy 3 łyżki oleju. Smażmy na nim kotlety na średnim płomieniu około 8 minut czasu, odwracając. Po około 6 minutach smażenia na każdym kotlecie połóżmy po plastrze sera i roztopmy. Bułki do burgerów przekrójmy w poprzek na pół. Przecięte płaszczyzny uprażmy na patelni bez tłuszczu. Sałatę umyjmy, oczyśćmy, otrząśnijmy liście z wody. Pomidory umyjmy, usuńmy nasady łodyżek i pokrójmy pomidory w plasterki.

Ogórek umyjmy, odetnijmy końce i poszatkujmy ogórek w cienkie plasterki. Górne i dolne części bułek posmarujmy chutneyem z dzikiej róży. Dolną część bułki obłóżmy listkiem sałaty, plasterkami pomidorów i ogórków, ułóżmy po burgerze. Przykryjmy wierzchami bułek i podawajmy.