Ham pizza with capsicum, mushrooms, olives and basil leaves on wooden board on old table

Najlepsza jest ta na cienkim spodzie, z dużą ilością ciągnącego się sera oraz dodatkowym sosem!

Ciasto przygotujesz bez trudu, przestrzegając prostych zasad. Zacznij od wymieszania drożdży, cukru, łyżki mąki i wody. Po 15 minutach wsyp do zaczynu resztę mąki z solą. Wyrabiaj ciasto minimum 10 min. Powinno być elastyczne i dać się rozciągać rękoma. Jeśli jest inaczej, dodaj odrobinę wody lub mąki. Następnie podziel ciasto na 2 części, uformuj kule i odłóż na 2-3 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto rozwałkuj lub rozciągnij, nadając mu wybrany kształt.

Pomidorowa baza

Zrób prosty sos z przesmażonego na oliwie czosnku, passaty pomidorowej, suszonego oregano i przypraw. Posmaruj nim blaty do pizzy.

Odpowiednie dodatki

Każdy ma swoje ulubione. Warto jednak unikać tanich wędlin. Mają one dużo wody, która podczas pieczenia zmiękczy placek. Z tego samego powodu pieczarki lub warzywa dobrze jest wcześniej odparować na rozgrzanej patelni.

Czas i temperatura pieczenia

Temperatura w piecu do pizzy to 500°C. Ty musisz się zadowolić maksymalną mocą swojego piekarnika (ok. 250°C). Do pieczenia używaj cienkiej blaszki (w sklepach internetowych kupisz blaszkę z dziurkami lub kamień do pizzy). Umieść ją na najniższym poziomie, tuz nad grzałką. Piecz pizzę 10-12 minut.

Sos czosnkowy

Zamawiasz go zawsze do pizzy? A przecież wystarczy połączyć majonez z odrobiną śmietany oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Proste, pyszne i domowe!

Przygotuj jak w lokalu

Americana

Jest najchętniej zamawianą pizzą w Polsce. Aby ją zrobić, obłóż ciasto posiekaną i przesmażoną piersią kurczaka, pieczarkami, poszatkowana cebulą, kukurydzą oraz startym żółtym serem.

Capricciosa

Na tę popularną włoską pizzę, prócz spodu i sosu pomidorowego, składają się: pokrojona w plasterki szynka, pieczarki, posiekane oliwki bez pestek, połówki pomidorków koktajlowych i mozzarella.

Góralska

To typowa polska pizza, którą można zamówić w wielu sieciach. By ją zrobić, przygotowany spód posmaruj żurawiną do mięs, obłóż piórkami cebuli, plasterkami boczku i oscypkiem.

1 thought on “Zrób doskonałą pizzę

  1. Nie polecam dodawania ananasa. Ananasy w puszce są bardzo wilgotne i zostawiają nadmiar wody w pizzy, co psuje smak.

Comments are closed.