Sos pesto nie tylko z bazylii – przygotujmy go sami

Jeden sos, a możliwości nieskończenie wiele. Pasuje do sałatek, do makaronu, możemy podjadać go z pieczywem. Przygotowuje się go szybko i tak łatwo zmienimy jego smak, kiedy ten tradycyjny już nieco się nam znudzi.

Przygotujmy go w taki oto sposób (krok po kroku):

1). Potrzebne zioła – klasyczne zielone pesto powstaje na bazie bazylii. Ale pamiętajmy o tym, że sos zrobimy też z innych ziół, a także różnych sałat. Sprawdzą się tu jarmuż, szpinak, listki botwinki, aromatyczny czosnek niedźwiedzi, mięta, natka pietruszki albo lekko ostra w smaku rukola. Na 1 porcję sosu będziemy potrzebować: 2 szklanki listków ziół (bez łodyżek), ewentualnie 100 g sałat.

2). Wyrazisty smak – w przypadku klasycznego pesto za jego charakterystyczny smak odpowiadają orzeszki piniowe. Są one słodko-kwaśne, z wyczuwalnym sosnowym aromatem. Nie każdy za nimi przepada, a do tego są dosyć drogie. Dlatego też możemy je zastąpić migdałami albo sięgnąć po: orzechy laskowe (dobrze komponują się czosnkiem niedźwiedzim, rukolą i miętą), orzechy włoskie (będą pasowały do natki pietruszki). Do sosu mogą być użyte również pestki dyni i słonecznika (100 g orzechów lub pestek na 2 szklanki ziół). Wcześniej orzechy i pestki uprażmy, aby wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu.

3). Odpowiednia konsystencja – aby sos miał odpowiednią konsystencję, dodaje się oliwę (około 1/2 szklanki na jedną porcję sosu) oraz starty ser parmezan, ewentualnie inny twardy żółty ser o wyrazistym, ostrym smaku (100 g). Dodatki to 1-2 ząbki czosnku oraz sól i mielony pieprz czarny (do smaku).

4). Ucieranie czy miksowanie – składniki sosu możemy zmiksować blenderem. Dzięki temu przygotowanie sosu będzie szybkie i bardzo łatwe. Większość mistrzów kuchni poleca jednak ucieranie sosu w moździerzu. Wtedy sos smakuje najlepiej. Niezależnie od metody przygotowania, pamiętajmy o tym, że pesto ma być gęste, z wyraźnie wyczuwalnymi składnikami.

Przepis pochodzi ze strony: wzdecia.pl

1 thought on “Sos pesto nie tylko z bazylii – przygotujmy go sami

  1. Często spotykam się również z czerwonym pesto z suszonych pomidorów. Zależy od producenta, ale jest podobnie smaczne!

Comments are closed.