Langosz – charakterystyka węgierskiego fast fooda

Ta potrawa należy do tych, które przygotowywane są na szybko. We wszystkich kuchnia świata mamy takie potrawy więc Węgry także nie są tutaj wyjątkiem. Więc do takich dań zaliczamy langosza. Należy wiedzieć, że ta legendarna węgierska potrawa jest niezwykle łatwa w przyrządzaniu i pozwala na zaskakującą wprost różnorodność podawania. Każdy podróżujący turysta na pewno spróbował tej powszechnie znanej potrawy.

Czym jest więc ten „Langosz”?

Langosz to zwyczajnie placek drożdżowy przygotowany z mąki pszennej i startych, ugotowanych ziemniaków, z dodatkiem mleka i oleju oraz soli i cukru do smaku. Samo ciasto wyrabia się na jednolita masę i formuje w placki, które później są smażone na głębokim tłuszczu. Przygotowane w taki sposób stanowią podstawę: mogą być podane na ostro (posmarowane czosnkiem, śmietaną i posypane startym żółtym serem) albo na słodko (z dżemem lub czekoladą). Można powiedzieć, że największym powodzeniem cieszą się langosze ze śmietaną, często nawet bez żadnych dodatków.

Zarówno Węgrzy, jak i turyści uważają, że tak przyrządzone najlepiej smakują. Węgrzy urozmaicili te placki i serwowane są także z szynką, parówkami, kiełbaskami czy warzywami. Langosz jest więc daniem uniwersalnym i co najważniejsze, dostępnym niemal wszędzie przez cały rok. Jeśli Ciebie również naszła teraz ochota na małe co nieco, to może sprawdź jak przyrządzić domowe pizzerinki kebab? Dodatkowo warto wiedzieć, że we wszystkich balatońskich kurortach co kilkadziesiąt metrów stoją budki oferujące różnego rodzaju langosze. Śmiało można powiedzieć, że jest to taki węgierski fast food, odpowiednik polskich gofrów czy zapiekanek. Każdemu kto wybiera się na Węgry można śmiało polecić ten przysmak.