Gatunki serów możemy podzielić ze względu na technologię wytwarzania, typ procesu dojrzewania i pochodzenie. Obecnie na świecie są produkowane prawie 4 tysiące unikalnych gatunków. Poznaj najważniejsze z nich!

Sery twarde

Grana Padano 

Twardy ser podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Wywodzi się z północnych Włoch, drugi człon swojej nazwy zawdzięcza regionowi pochodzenia – Pianura Padana. Cechuje się charakterystycznym ostrym smakiem. Dojrzewanie sera trwa 1-2 lata i odbywa się w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, w temperaturze od 15 do 20 stopni °C.

Parmezan

Twardy ser podpuszczkowy. Pierwotnie wytwarzany przez zakony Cystersów i Benedyktynów w XI-XIII wieku. Jego nazwa (Parmigiano Reggiano) pochodzi od dwóch włoskich prowincji (Parma, Reggio nell’Emilia), w których jest produkowany. Ser powstaje wyłącznie na bazie niepasteryzowanego mleka krów rasy reggiana. Parmezan nazywany jest przez Włochów królem serów, jest to najpopularniejszy ser włoski. 

Sery miękkie

Ser Mozzarella

Podpuszczkowy ser miękki, pochodzi z południa Włoch, z regionu Kampania. Mozzarella produkowana jest z mleka bawolic metodą pasta filata (proces podgrzewania i rozciągania twarogu, przed uformowaniem właściwego sera). Wykorzystamy ją podczas przygotowania tradycyjnych potraw kuchni włoskiej, będzie niezbędna między innymi do przyrządzenia pizzy, lazanii czy sałatki caprese.

Ser kozi

Wywodzi się najpewniej z terenów Bliskiego Wschodu, gdzie kozy hodowane są częściej niż krowy.Obecnie jest produkowany także w krajach europejskich, np. Francji, Włoszech, Hiszpanii i Holandii. Jego wyrazisty, ostry smak doskonale komponuje się z białym winem i owocami. Zaletą kozich serów jest większa zawartość witamin, niż w mlekach krowich.

Sery pleśniowe

Castello Danablu

Pikantny ser pleśniowy, produkowany tradycyjnymi metodami w Danii, wytwarza się go z połączenia świeżego mleka krowiego i śmietanki. Cechuje się niezwykle gładką, kremową konsystencją i orzechowym aromatem

Ser pleśniowy Lazur Błękitny

Polski ser pleśniowy, produkowany w poszanowaniu dla wieloletniej tradycji serowarskiej, przez skalmierzycką firmę Lazur. Wyróżnia go mocno przerośnięty pleśnią delikatny, gładki miąższ o delikatnym grzybowym posmaku. Nadaje się przede wszystkim do potraw warzywnych i mięsnych.

Więcej o serach przeczytasz na: https://www.kaufland.pl/asortyment/swieze-artykuly/sery.html

Sery dojrzewające

Rambol orzechowy

Ser topiony o kremowej konsystencji. Wytwarzany jest we francuskim Saint-Arnoult, w północnym regionie Ile de France. Dojrzewa około dwa tygodnie i produkowany jest z mleka krowiego. Otaczają go duże kawałki orzechów włoskich, pochodzące z regionu Dordogne, który znany jest na całym świecie ze swoich wyrobów gastronomicznych.

Iberico

Ten hiszpański ser ziołowy wytwarzany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka od krów, kóz i owiec. Dzięki takiemu połączeniu ma bardzo przyjemny smak i aromat. Produkt przechodzi trzy miesięczny proces dojrzewania, dzięki któremu zyskuje pikantny smak. Idealnie komponuje się z białymi winami.