Pierś kaczki w sosie pomarańczowym

Duck breast with orange sauce. Beautifuly served duck breast on plate. Delicious dinner at restaurant.

Mięso kaczki jest uważane za jedno z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych mięs w kuchni polskiej. Często kojarzy się jednak również z wysoką ceną i trudnościami w przygotowaniu. Wiele osób podnosi również kwestię, że kacze mięso jest dosyć tłuste i dlatego nie powinno się go jeść zbyt często. Potrawy z mięsa kaczego kojarzą się najczęściej z wykwintnymi restauracjami gdzie goście świętują szczególne okazje. Obecnie kaczkę coraz częściej spotykamy również w marketach i dobrze zaopatrzonych sklepach z mięsem więc jej kupno jest zdecydowanie łatwiejsze niż jeszcze kilka lat temu. Możemy kupić zarówno całą kaczkę jak i same piersi.
Mięso kaczki jest przepyszne ale też bardzo zdrowe i powinniśmy spożywać je częściej. Zawiera bardzo dużo białka, witamin (A, E oraz witaminy z grupy B) a także wiele składników odżywczych (potas, sód, cynk, żelazo, wapń czy fosfor).
Istnieje wiele przepisów na pyszne dania z wykorzystaniem mięsa kaczki. Na naszych stołach najczęściej pojawia się kaczka z dodatkiem buraczków jednak warto spróbować również innych pomysłów.
Podany niżej przepis – na pierś kaczki w sosie pomarańczowym – to gwarancja idealnie przyrządzonego mięsa oraz znakomitych wrażeń smakowych. To danie, które uświetni każdy rodzinny obiad i każde spotkanie towarzyskie.

Składniki i przepis

Będą nam potrzebne: dwie piersi z kaczki, dwie pomarańcze, łyżka masła, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz czarny i miód – do smaku.

Przygotowania zaczynamy od umycia i osuszenia piersi kaczki a następnie nacięcia skóry – warto wykorzystać w tym celu ostry nóż. Nacinamy skórę starannie ale jednocześnie uważamy by nie przeciąć mięsa.
Na średnio rozgrzanej patelni kładziemy mięso skórą w dół i smażymy osiem do dziesięciu minut. Odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne pięć minut.
Następnie zdejmujemy mięso i odkładamy na talerz. Piersi oprószamy do smaku solą i pieprzem a z wierzchu smarujemy miodem (według upodobania). Pieczemy w piekarniku przez kwadrans do 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
W czasie gdy mięso się piecze przygotowujemy sos: jedną pomarańczę myjemy i szorujemy w ciepłej wodzie, potem ścieramy skórkę z połowy. Owoc filetujemy (wycinamy cząstki bez białej skórki). Z drugiego owocu wyciskamy sok (usuwamy pestki). Na patelnię przekładamy startą skórkę z pomarańczy i podsmażamy. Po chwili dodajemy wyciśnięty sok i wycięte wcześniej cząstki. Dodajemy łyżkę masła i pół łyżeczki cukru. Całość redukujemy do powstania sosu.
Wyjmujemy mięso z piekarnika, odstawiamy na chwilę i kroimy w grubsze plasterki. Idealnie upieczone mięso jest lekko różowe w środku.


Podajemy na talerzu razem z sosem pomarańczowym i ulubionymi dodatkami, na przykład tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!