Ribs grill with beer and herbs. On a wooden table.

Którą rybę wolisz? Tłuściutkiego łososia, delikatnego dorsza czy konkretnego śledzika? Daj szansę każdej, bo nie tylko są zdrowe, lecz także wyśmienicie smakują.

Zupa z białych ryb

po 500 g filetów z dorsza i mintaja
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
włoszczyzna
4 ziemniaki
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
kurkuma i papryka wędzona
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
natka cytryna
Włoszczyznę zalej 3 szklankami wody i ugotuj bulion.
Filety pokrój na kawałki Zalej wodą, tak aby je zakrywała. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj 20 minut. Włóż ryby. Połącz oba buliony, przelewając rybny przez sito. Dodaj ziemniaki i białe wino. Gotuj 15 minut.
Na oliwie podsmaż czosnek. szczyptę kurkumy i papryki. Dodaj je do zupy wraz z pokrojoną marchewką i pietruszka z bulionu. Dopraw, dodaj ryby.


Strudel z łososiem i ze szpinakiem

porcja gotowego ciasta francuskiego
3 garście liści szpinaku
400 g świeżego filetu z łososia
2 łyżki kremowego twarożku
200 g sera feta, pokruszonego widelcem
sól, czarny pieprz
jajko roztrzepane do posmarowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż papierem do pieczenia podłużną formę. Zblanszuj we wrzątku szpinak (pół minuty). Łososia pokrój w cienkie plasterki.
Rozwałkuj cienko ciasto. Posmaruj je kremowym twarożkiem, (brzegi szer. 2-3 cm pozostaw wolne, porozkładaj plastry łososia. Obsyp fetą, przykryj szpinakiem. Oprósz solą i pieprzem.
Wolne brzegi posmaruj jajkiem. Zawiń ciasno w strudel. Przełóż do formy, Posmaruj jajkiem. Piecz 30 minut.


Sardynki w pomidorowej salsie

8 świeżych oczyszczonych sardynek
3 łyżki oliwy
2 szklanki gęstego sosu pomidorowego
1/2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
świeży tymianek
sól, pieprz
natka
cytryna
Rozgrzej piekarnik do 180 stop-i ni C. Posiekaj chilli, czosnek, część tymianku i dodaj do sosu pomidorowego. Wymieszaj. Wylej sos na dno formy do pieczenia. Sardynki posmaruj oliwą i ułóż na sosie pomidorowym. Oprósz je solą, pieprzem, obłóż resztą tymianku. Dookoła rozmieść skropione oliwą połówki pomidorków koktajlowych.
Wstaw danie do piekarnika. Piecz 30 minut. Podawaj z cząstkami cytryny i opieczonym chlebem posmarowanym czosnkiem.


Filety z sandacza z ziołami i cytryną

600 g mrożonego filetu z sandacza
5 łyżek oliwy
po łyżeczce suszonego estragonu, oregano i bazylii
2 cytryny plus dodatkowo skórka starta z cytryny
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozmrożony i osuszony filet podziel na 4 części. Posmaruj częścią oliwy i ułóż w formie do pieczenia.
Do pozostałej oliwy do dodaj suszone zioła i skórkę z cytryny. Wymieszaj, po czym polej ziołową oliwą rybę po wierzchu. Wyszoruj pod gorącą wodą cytryny, pokrój w plasterki i poprzekładaj nimi kawałki ryby. Wstaw do piekarnika, piecz 20-30 minut.


Kolorowe wrapy z wędzoną rybą

4 tortille pszenne
200 g wędzonej ryby
200 g twarożku naturalnego
kilka liści dowolnej sałaty
łyżka posiekanego koperku
kolorowy pieprz
Tortille kolejno posmaruj twarożkiem. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem i posyp koperkiem. Rozłóż na twarożku porwane liście sałaty, a następnie plastry łososia. Zwiń ciasno i starannie rulony, zawiń w folię i włóż do lodówki.
Tuż przed podaniem wyjmij i pokrój na kawałki.


Łosoś teriyaki

400 g świeżego filetu z łososia
2 łyżki oleju sezamowego
groszek cukrowy
pęczek dymki
Marynata:
1/4 szklanki sosu teriyaki
1/2 łyżeczki brązowego cukru
sok z 1/2 limonki
ząbek czosnku, rozgnieciony
plasterek świeżego imbiru, posiekany
Łososia umyj, osusz i podziel na dwie porcje, przełóż do miski. Wymieszaj składniki marynaty. Zalej nią łososia, przykryj i włóż do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyjmij łososia z marynaty, otrząśnij, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 15-20 minut.
Pozostałą marynatę zagotuj w rondelku. Gotuj chwilę, aby zgęstniała. Na koniec dolej olej sezamowy i zdejmij z ognia. Ugotuj groszek cukrowy i odcedź.
Wyłóż groszek na talerz, na nim ułóż gorącą rybę. Polej sosem, obsyp posiekaną dymką.