Gotowanie w mikrofalówce? Tak — to możliwe.

Na wypadek, gdybyś jeszcze nie wiedział, Internet jest pełen przepisów na gotowanie w mikrofalówce: krokiety, brownies, domowy sos pomidorowy i lista jest długa, wszystkie pyszne dania, które możemy teraz przygotować szybciej, zużywając mniej energii i brudząc mniej garnków i patelni! Brzmi idealnie, prawda?

Doskonały sojusznik.

Minęły już czasy, kiedy mikrofalówka służyła tylko do rozmrażania i podgrzewania żywności. Gotowanie w mikrofalówce nie jest już synonimem przetworzonej i złej jakości żywności, obecnie mikrofalówka jest fantastycznym sprzymierzeńcem dla zabieganego stylu życia i braku czasu, który może nawet pomóc nam jeść zdrowiej, jeśli używamy go prawidłowo.
Oczywiście nie oznacza to, że musimy używać mikrofalówki do przygotowywania wszystkich potraw, ponieważ prawdą jest, że istnieją potrawy, dla których jej użycie nie jest zalecane. Musimy jednak zmienić nasze postrzeganie tego urządzenia, które może nam bardzo pomóc w codziennym życiu.

Prawdy i kłamstwa o mikrofalówce.

Prawdopodobnie słyszałeś, że mikrofalówka może zaszkodzić twojemu zdrowiu, lub że jedzenie traci składniki odżywcze i jakość po ugotowaniu w mikrofalówce. Nasza ukochana mikrofalówka nie zawsze cieszyła się dobrą reputacją.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), fale elektromagnetyczne wykorzystywane w tych urządzeniach nie są niebezpieczne dla zdrowia, co kładzie kres jednemu z najbardziej rozpowszechnionych mitów. Z drugiej strony, każda żywność przygotowana w wysokiej temperaturze w naturalny sposób traci składniki odżywcze i właściwości, więc w tym sensie nie ma różnicy między gotowaniem w tradycyjny sposób a w mikrofalówce.

Jak gotować w kuchence mikrofalowej?

Zawsze pamiętaj, aby używać pokrywki (plastikowej lub szklanej) podczas podgrzewania lub gotowania żywności w mikrofalówce. Papier do pieczenia lub folia do mikrofalówki również się nadadzą. Zapobiegnie to wysychaniu żywności, a także utrzyma mikrofalówkę w lepszym stanie, dzięki czemu będzie ona dłużej czysta.
Na rynku można również znaleźć specjalne produkty do gotowania w mikrofalówce, takie jak silikonowe foremki idealne do warzyw lub deserów, pojemniki do gotowania na parze mięsa i ryb, silikonowe patelnie do ryżu — dzięki nim można zagwarantować lepsze wyniki podczas gotowania w mikrofalówce. Ale nie martw się, jeśli ich nie masz, możesz to zrobić bez problemu, jak wskazaliśmy powyżej.

Jakie potrawy najlepiej przyrządzać w mikrofalówce?

Z pewnością będziesz zaskoczony, wiedząc, jak wiele potraw i posiłków można przygotować w mikrofalówce. Na przykład, warzywa mogą być gotowane w mikrofalówce, jeśli są gotowane w przykrytym naczyniu przez około 5 minut. Oszczędza to czas i energię elektryczną w porównaniu z kosztami energii potrzebnej do gotowania w garnku. Potrawy takie jak kurczak czy ryby można również bez problemu przyrządzać, zawsze zawinięte w folię spożywczą lub papier do pieczenia, albo w sosie lub zupie.
Wiele deserów, zwłaszcza ciast i tart, można również bez problemu przyrządzić w mikrofalówce — jest ona idealna do roztapiania składników, takich jak masło czy czekolada, a także do gotowania, ponieważ można łatwo kontrolować temperaturę, intensywność i czas.
W przypadku sosów jest również idealnym sprzymierzeńcem — sos pomidorowy lub beszamelowy można łatwo przygotować w mikrofalówce, skracając czas i — tak, nawet garnki i patelnie!

Czy mogę gotować w każdej mikrofalówce?

Z biegiem lat mikrofalówki stały się coraz lepsze i bardziej zaawansowane. Obecnie większość mikrofalówek posiada minimalną funkcjonalność, która jest potrzebna do gotowania. W naszym sklepie znajdziesz najnowocześniejsze kuchenki mikrofalowe, które pozwolą Ci spokojnie gotować, z modelami dla wszystkich potrzeb i na każdą kieszeń.
Jeśli szukasz również mikrofalówki, która wtopi się w resztę mebli kuchennych, mikrofalówki do zabudowy są idealnym rozwiązaniem. Dostępne są modele w kolorze czarnym i ze stali nierdzewnej, przyjemne w dotyku i z całkowicie eleganckim wykończeniem.
Ślady stóp na mikrofalówce, co to jest? Dzięki stylowym modelom ze stali nierdzewnej już nigdy nie będziesz musiał czyścić śladów na kuchence mikrofalowej.

Jak widać, nie ma żadnych wymówek, aby nie wykorzystać w pełni tego fantastycznego urządzenia, które ma niewiele wspólnego ze swoją pierwszą wersją, która po raz pierwszy pojawiła się na rynku w 1947 roku.