Sałatka z białej fasoli z jajkiem

Salad with white beans, roasted red and yellow peppers and red onion in a vinaigrette dressing.

Przepisy na sałatki cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem – są pyszne, zdrowe, zawierają duże ilości warzyw i owoców, można je przygotować w ekspresowym tempie. Sprawdzają się idealnie w roli dań na przyjęcia, imprezy ale też podawane w charakterze obiadu czy lekkiej kolacji. Sałatki znakomicie prezentują się na stole, są też różnorodne – możemy przygotować je z ulubionych składników lub tych mniej znanych, często do ich przyrządzenia wykorzystamy składniki, które już mamy w lodówce więc nie musimy kupować nic więcej. Chcąc przygotować pyszną sałatkę, warto skorzystać z przepisu na sałatkę z białej fasoli z jajkiem. To kompozycja, której składniki idealnie się uzupełniają. Jest zdrowa i bardzo smaczna. Podstawę stanowi tutaj biała fasola – składnik wart uwagi ze względu na liczne pozytywne właściwości zdrowotne i smakowe. Biała fasola może skutecznie zastąpić białko znajdujące się w daniach mięsnych.

Składniki

Potrzebne nam będą takie składniki jak: 250 g białej fasoli, pięć cebul, garść czarnych oliwek, dwa lub trzy ugotowane na twardo jajka, dwie łyżeczki ostrej mielonej papryki, pięć łyżek oliwy, cztery łyżki octu winnego, sok z cytryny, sól i posiekana natka.

Wykonanie

Przed rozpoczęciem przygotowań pamiętamy o dwóch rzeczach: fasolę namaczamy poprzedniego dnia, same przygotowania rozpoczynamy natomiast pół godziny (lub nawet jeszcze wcześniej) przed podaniem. Zaczynamy od zalania fasoli wodą, posolenia i gotowania do miękkości przez pół godziny do czterdziestu minut. Po tym czasie odcedzamy, studzimy i wkładamy do lodówki. Cebule obieramy i kroimy w małe plasterki, solimy i odstawiamy na dziesięć minut, po czym ugniatamy je ręką, płuczemy na sitku i odsączamy. Dodajemy posiekaną natkę, oliwki i paprykę. Fasolę wyjmujemy z lodówki, przekładamy do miski i przykrywamy przygotowaną wcześniej mieszanką z cebuli i przypraw. Teraz przyrządzamy marynatę: mieszamy sok z cytryny z oliwą, octem, solą i papryką. Marynatą polewamy sałatkę. Na wierzchu układamy połówki jajek. Smacznego!