Dieta cukrzycowa – główne informacje i zasady

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, która dopada nie tylko osoby w starszym wieku, ale również młodzież i osoby dorosłe. Złe nawyki żywieniowe i nieregularne posiłki skutkują tym, że nasza trzustka staje się insulinoodporna.

Czym jest dieta cukrzycowa? – to powinieneś wiedzieć

Bez względu jednak na to, z jakim rodzajem cukrzycy zmaga się nasz organizm, powinniśmy znać podstawy, na jakich opiera się dieta cukrzycowa, aby samemu lub pod okiem specjalisty ułożyć odpowiednio zrównoważony jadłospis.
Należy, abyśmy pamiętali o ograniczeniu węglowodanów w posiłkach, zarówno tych prostych, jak i złożonych. Dziennie nie powinniśmy spożywać więcej niż od 100 do 150 gramów.

Jeżeli chodzi o pieczywo i inne produkty zbożowe, pamiętajmy aby pochodziły z dobrego źródła. Szczególnie polecane będą tutaj chleby żytnie, grube kasze, a także komosa ryżowa.

Owoce – w postaci jednej porcji dziennie, nie więcej. Niewskazane będą natomiast przetwory owocowe na przykład takie jak dżemy. Pamiętajmy, że na poziom glikemii wpływają również wszelkiego rodzaju słodziki. Unikajmy złych tłuszczy tak zwanych trans występujących w margarynach. Wybierajmy masło, oliwę z oliwek, awokado, orzechy czy pestki dyni.

Diabetyk powinien także mieć świadomość jak ważny w jego diecie jest błonnik. Wspomaga jelita, a także spowalnia wchłanianie cukru. Najlepsze jego źródło to surowe warzywa, które możemy spożywać bez ograniczeń.
Aby nasza dieta była zbilansowana spożywajmy od 4 do 5 posiłków dziennie o stałych porach.

Więcej wpisów dotyczących zdrowego odżywiania i diet, znajdziesz w serwisie slodkosci.pl.

Śniadanie i kolacja to dwa najważniejsze posiłki w diecie cukrzycowej

Pierwszy z nich powinien składać się wyłącznie z produktów białkowo-tłuszczowych, natomiast drugi z odpowiedniej porcji węglowodanów. Pamiętając i wykorzystując powyższe zasady przy tworzeniu naszego jadłospisu na pewno osiągniemy zamierzony cel w walce z cukrzycą.