Co jest istotne podczas przygotowywania domowych kiełbas?

Oto co jest istotne podczas przygotowywania domowych kiełbas:

  1. Nieskazitelna czystość – dotyczy to absolutnie wszystkich przygotowań. Naczynia i przybory kuchenne muszą być idealnie czyste.
  2. Odpowiednie warunki – należy wiedzieć, że mięso i słonina do kiełbas powinny być zimne. Najlepiej, jeśli w pomieszczeniu jest chłodno. Mięsny tłuszcz zaczyna się topić nawet od ciepła rąk i wycieka w trakcie rozdrabniania, co potem nie pozwoli farszowi wchłonąć płynów, które dodaje się do niego dla soczystości.
  3. Mieszanie – im lepiej wymieszamy kiełbasiany farsz, tym lepszą konsystencję będzie miała kiełbasa. W wyniku długiego mieszania farsz wchłania cały płyn, który został dodany do kiełbasianej masy oraz wytwarza się białkowa miozyna, która odpowiada za lepką konsystencję nadzienia, a w efekcie za elastyczność i kształt samych kiełbas. Farsz miesza się rękoma albo w blenderze, a także w profesjonalnych kutrach do mięs.
  4. Osłonki dla kiełbas – mogą to być zarówno naturalne jelita baranie, wieprzowe lub wołowe, jak i sztuczne spożywcze. Wielu zwolenników ma używanie naturalnych wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Chociaż czasami, przy niektórych rodzajach kiełbas, sprawdzą się sztuczne osłonki kolagenowe, które łatwiej kupić niż na przykład naturalne oczyszczone jelita wołowe. Oczyszczanie jelit od zera to niezbyt przyjemne i długotrwałe zajęcie. Warto go unikać, jeśli możemy kupić już gotowe, oczyszczone i zasolone. Przed użyciem należy je moczyć w dużej ilości wody przez co najmniej 4-5 godzin czasu, zmieniając wodę przynajmniej raz w połowie odmaczania.
  5. Nadziewanie – jeśli lubimy kiełbasy i planujemy robić je często, warto kupić nadziewarkę. W porównaniu z innymi urządzeniami do produkcji kiełbas to proste, można nawet powiedzieć prymitywne urządzenie, nie będzie sporym wydatkiem. Nadziewarka znacznie przyspieszy i ułatwi cały proces przygotowywania domowej kiełbasy. Chociaż, jeśli nie zamierzamy przygotowywać kiełbas zbyt często, to spokojnie można się objeść maszynką do mielenia mięsa ze specjalną uniwersalną długą nasadką do nadziewania, która będzie pasować do wszystkich modeli.

Więcej wpisów z poradami kulinarnymi znajdziesz w serwisie https://www.porcja.pl/.