Idealny dodatek obiadowy: chrupiące ziemniaczki

ziemniaczki

Sam kotlet schabowy czy kawałek pieczonej ryby nie może stanowić całego obiadu. Taki posiłek, by był pełnowartościowy i zdołał porządnie nasycić apetyt, musi zawierać jeszcze jakieś dodatki, czyli najlepiej coś ziemniaczanego. W końcu Polacy przepadają za ziemniakami. Wbrew pozorom nie są one wcale tuczącym czy niezdrowym dodatkiem, o ile tylko nie polewa się ich olbrzymią ilością masła i nie zatapia w tłustych śmietanowych sosach. Akurat chrupiące ziemniaczki, na które przepis znajduje się poniżej, można wręcz uznać za taką „fit” przekąskę i idealne uzupełnienie zdrowych dietetycznych obiadków.

Ziemniaki można przygotować na milion różnych sposobów. W przepisie na chrupiące warzywa warto uwzględnić ziemniaki młode, bo one po upieczeniu będą po prostu najsmaczniejsze. Ziemniaki powinny mieć podobną wielkość. Nie trzeba obierać ich ze skórki, a wystarczy umyć je dość dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie dowolnie przyprawić. Aby zyskały one więcej smaku i przejęły go z zastosowanych przypraw, warto wcześniej oblać je niewielką ilością oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego. Przyprawy, które świetnie uzupełnią chrupiące ziemniaczki, to na pewno słodka papryka, tymianek oraz rozmaryn. Jeżeli natomiast komuś nie zależy przesadnie na tym, by jego obiad był super dietetyczny, może on pokroić takie młode ziemniaczki na dość grube plastry, następnie polać je tłuszczem i posypać solą, a na koniec obtoczyć w mące lub delikatnie je tą mąką obsypać.

Jeżeli gustujesz w świetnych potrawach i chcesz się dowiedzieć więcej o gastronomii, zajrzyj na ebialystok.pl.

Ziemniaczane mączne kawałki wystarczy przełożyć na blaszkę i zapiekać do momentu, w którym będą wyraźnie rumiane. Takie ziemniaki znakomicie zastąpią niezdrowe frytki smażone na dużej ilości tłuszczu. Ale oczywiście by ten ziemniaczany pomysł na obiad okazał się nieco zdrowszy, cały posiłek wypadałoby jeszcze uzupełnić jakąś surówką lub sałatką. Im więcej warzyw na talerzu, tym lepiej! Z kolei w roli deseru po obiedzie idealnie sprawdzą się różnego rodzaju owoce – najlepiej te sezonowe.