Czym kierować się przy doborze wina?

Three sorts of wine a in bottles and wineglasses aligned on wooden barrel in a wine cellar

Wino jest doskonałym dodatkiem do obiadów zarówno w domu jak i w restauracjach. Coraz częściej gości na stołach. Dobrze jest znać podstawy doboru wina do konkretnego posiłku. Pozwoli to pokazać się z dobrej strony, uniknąć krępujących sytuacji, a także poprawi walory smakowe posiłku. Istotne jest, aby nie wybierać wina na podstawie ceny, a raczej skupić się na jego smaku, roczniku oraz temperaturze.

Jaka powinna być temperatura wina?

Wina dzielą się głównie na dwa rodzaje: białe i czerwone. Wśród nich z kolei rozróżniane są wina młode, stare, słodkie, półsłodkie, wytrawne oraz półwytrawne, jednak to ich kolor jest najistotniejszy podczas dopasowywania do konkretnej potrawy. Wina czerwone lepiej smakują, kiedy są cieplejsze. Ich optymalna temperatura wynosi 16-20 stopni Celsjusza. To z nich robi się również popularne grzańce, które ogrzeją niejeden zimowy wieczór.
Z kolei białe wina lepiej smakują schłodzone do temperatury 8-12 stopni Celsjusza. Doskonale sprawdzają się w gorące letnie dni.
Istotny jest również czas otwarcia butelki. Młode wina najlepiej jest otworzyć tuż przed ich podaniem, a wina, których wiek przekracza 6 lat, powinny zostać otworzone kilka godzin wcześniej. Pozwoli to na wydobycie ich aromatu.

Wino a dania wegetariańskie i desery

Do deserów, przystawek i lodów najlepiej sprawdzi się schłodzone białe wino, o nieco mocniejszym smaku. Powinno być półsłodkie lub słodkie.
Do wszelkiego rodzaju makaronów najlepiej pasować będzie lekkie wytrawne wino. Łagodne sery najlepiej komponują się z delikatnym białym winem, natomiast wytrawne czerwone wino idealnie będzie pasować do serów pikantnych.

Wino a dania mięsne

Mocniejsze, wytrawne czerwone wino idealnie pasuje do mięsa smażonego i pieczonego, które jest cięższe w trawieniu. Wino powinno być podawane w temperaturze pokojowej.
Delikatny drób doskonale współgra z lekkim białym winem. Natomiast czerwone, delikatne mięso takie jak cielęcina powinno zostać uzupełnione delikatnym, młodym czerwonym winem.
W przypadku makaronów z mięsem w kieliszkach najlepiej sprawdzi się czerwone wino wytrawne lub półwytrawne. Z kolei białe wino idzie zwykle w parze z daniami rybnymi.